Poprvé v tomto semestru

9. listopadu 2009 v 11:52 | Michal
S menším zpožděním se dostávám k hodnocení vín, která se objevila na prvním setkání obnoveného enologického kroužku ZF MZLU.
Protože každé hodnocení nemůže být pozitivní a dříve nebo později se tu vyskytnou komentáře o samozvaných mlaskalech, pokusím se o chabou obranu. Tak předně každé senzorické hodnocení vína je z principiálních důvodů subjektivní, neboť je prováděno značně ovlivnitelnými smysly a především na to není etalon. Dále, jakmile víno opustí sklep, musí každý počítat s tím, že bude hodnoceno, chváleno, či kritizováno a to zvláště pokud na láhev nalepí etiketu. To v žádném případě není pohrdání vinařovou prací, ale pouze její zhodnocení.
Konečně víno se hodnotí v daném okamžiku, ne jaké bylo nebo jaké může být, i když o tom lze samozřejmě diskutovat.
A ještě maličkost, nadržuji drobným vinařům.

Nakonec něco k mému systému hodnocení. Protože nejsme na soutěžní degustaci, nechci se zatěžovat tabulkami a počítáním bodů. Celkem dlouho už na rychlé zhodnocení vína používám 5-ti bodovou stupnici ve znojemském podání.
Tedy:
1,1-1,9 velké víno, charakteristické, výrazné znaky odpovídající označení
2,0-2,9 pěkné víno, odpovídající označení, poznatelné s přijatelnými drobnými nedostatky
3.0-3,9 konzumovatelné víno, problémy s harmonií, drobné vady
4,0-4,9 přehlídka chorob a vad

Jak je patrné, používají se body a jejich desetiny bez krajních hodnot, neboť víno za 1,0 dělá pouze Bůh a proto se tato hodnota z definice nedává. Naopak 5,0 znamená 14 dní starou volskou moč v červenci, tudíž něco zcela nepoživatelného.

Celkem se sešlo 22 vzorků, z čehož 3 neodpovídaly tématu, ale i ty byly zpestřením. Protože jsem to do značné míry organizoval, bylo první setkání enologického kroužku doprovázeno mírným chaosem, a tak jsem si občas nestačil poznamenat některé údaje.
1) MT 08 K; Chateau Lednice - Minaret: Takřka domácí víno, na zavínění, lehčí polosuché, rozostřené v dochuti. 2,9 b.
2) MT 08 J; František Polehňa, Blatnice: svěží s oblastní kyselinkou, suché, poznatelná odrůda, ročníková hořčinka, zajímavé.
2,4b.
3) MT 08 J; Sommelier Club, Víno Mikulov: už podle barvy nazrálé s medovou vůní, předčasně zestárlé nebo neodpovídající označení, laktátový nádech a hořčinka.
3,3b.
4) MT 08 Z; SViš Valtice: cukr, lehčí kyselinka a rozpadající se struktura. Vražedná kombinace odrůdy, použité fundamentalisticky modernistické technologie a "stáří vína". 3,9b.
5) VČR 08 Z; SViŠ Valtice: o řád lepší vzorek, sice poznamenané technologií, přesto celkem lehká, poznatelná odrůda, suché, relativně čisté. 2,6b.
6) RV 08 malovinař z Čejkovic: přesířené s nepříliš čistou dochutí, odrůda poznatelná, typické víno malovinaře. 3,2b.
7) RV 08 PS; U Třech Panen-D.Věstonice, Věstonické sklepy: velmi zajímavé s jemným nádechem botritidy, ve vůni komplexní květinově ovocné, výraznější hořčinka. 2,4b.
8) RR 08 23°NM; Boršice u Buchlovic, Tománkovi: plnější s pěknou harmonií kyseliny a cukru, na odrůdu nezvykle ovocné, přesto poznatelný RR, nádherný vzorek malovinaře. Taková vína jsou odměnou poutníkům po místních koštech. 1,8b.
9) RR 08; Štaersko-Slovinsko, Verus: květinový, čistý, velmi pitelný, harmonický s jasnou odrůdovou linkou a vyváženým poměrem kyselin k cukru, prostě paráda. 1,5b.
10) VZ 08 od neznámého malovinaře: solidní selský veltlín s vyššími alkoholy a voskovými estery, střední plnosti i délky, suché s čistou dochutí. 2,5b.
11) SZ 08 21,3°; V. Bílovice, Miloslav Matocha: pěkné víno s odrůdově rostlinou vůní, střední plností, suché, svěží, v nejlepším smyslu slova charakterní selské víno. 2,1b.
12) SZ 07 PS; Hindertály-Valtice, Kolonáda-Valtické podzemí: nazrálé s rostlinným projevem odrůdy, celkem dlouhé s ne zcela čistou dochutí, sladěné kyseliny s cukrem. 2,6b.
13) RB 08 22°NM; Novosedly, Miloslav Matocha: usedlé víno s dominujícím zb. cukrem a výraznou máslovitostí až nečistými tóny MLF . 3,0b.
14) RB 08 VH; Slovensko, Durďovanský: rozpadajícímu se sekundárnímu kvasnému buketu dominuje alkohol, v chuti až pálivé a výraznou kyselinou, slabá hořčina. 2,9b.
15) RŠ 08 PS; Miloslav Matocha: rozložité se zakomponovaným zbytkovým cukrem, trocha másla, solidní víno malovinaře. 2,6b.
16) Chard 08 PS(21°); František Polehňa, Blatnice: květinové, lehčí s výraznou kyselinkou, suché, čisté celkově velmi svěží. 2,5b.
17) Chard 08 J; Templářské sklepy: výrazně muškátové s pěkným korkem, jinak ploché, prázdné, výrazně laktátové, zcela neodrůdové mizerné víno. 4,3b.
18) Chard 08 PS(23°); Šusfeldy-Strachotín, Věstonické sklepy: smetanově ovocná, lehce zavřená vůně, pěkná kyselina zaoblená cukrem, střední plnosti i délky, mírná hořčina a výrazná mineralita-přehnojené víno. 2,6b.
19) Sg 08 VOC Znojmo; Znovín: velmi pěkná odrůdová vůně pyrazinového typu, celkově sladěné, svěží, suché, čisté, charakterní víno. Víno potvrzující smysl nové klasifikace. Jen houšť! 1,8b.
20) IGT Sicílie 07; Qalath, Catarratto: zastřené, spíše rostlinného charakteru, hutné se střední kyselinou i hořčinou, solidní jižní víno. 2,8b.
21) Muškát žlutý 08; Štaersko-Slovinsko, Verus: typově muškátové s pěknou harmonií svěží kyseliny a cukru, stř. plnosti i délky, velmi čisté. Krása. 1,7b.
22) IO 06; Vitis Pezinok: výrazně oxidativní zelená jablíčka s doznívajícím muškátovým charakterem, ploché víno dávno po smrti. 4,2b.


V konečném hodnocení účastníků degustace se jednoznačným vítězem stal slovinský RR (vzorek 9), následovaný Muškátem žlutým (vz.21). Třetí skončil překvapivě VOC Sg (vz. 19) následován boršickým ryzlinkem (vz. 8)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama